ULIČ: Na slovensko-ukrajinskej hranici sa ďalší priechod zatiaľ budovať nebude

05.10.2010 Snina

Ulič/Antalovci 4. októbra (TASR) - Slovensko a Ukrajina si budú na základe nových vzájomných dohôd o medzinárodnej spolupráci uzatvorených v týchto dňoch v ukrajinskej obci Antalovci poskytovať potrebné informácie o ...
K téme otvorenia nového hraničného priechodu Ulič - Zabroď sa chcú zástupcovia oboch krajín vrátiť počas nasledujúcich spoločných rokovaní.
Na vzájomnej pomoci pri mimoriadnych udalostiach sa dohodli v týchto dňoch počas 8. zasadnutia slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie v obci Antalovci zástupcovia Prešovského a Košického obvodného úradu, ako i Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie. Ide o takzvané spoločné vyrozumievanie sa. \"Tieto významné dohody nám umožnia rýchle informovanie sa medzi dvoma susednými štátmi, a tým aj zvýšenie efektívnosti pri poskytovaní pomoci, \" povedal v tejto súvislosti štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka.
Podľa informácií, ktoré pre TASR poskytla Lucia Garajová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra SR, sa na zasadnutí medzivládnej komisie hovorilo aj o otvorení nového hraničného priechodu Ulič - Zabroď, ktorý by mohol podľa viacerých rečníkov napomôcť oživeniu cezhraničnej spolupráce či kontaktov medzi priľahlými slovenskými a ukrajinskými obcami i mestami.
\"Podľa názoru slovenskej časti medzivládnej komisie je v tejto súvislosti nevyhnutné vypracovať analýzu súčasného stavu existujúcich hraničných priechodov, ktorých je v súčasnosti päť na takmer 98 kilometrov dlhej spoločnej štátnej hranici, \" informovala Garajová. Výsledok analýzy by mal vyhodnotiť ich vyťaženosť a na základe nej by sa mali navrhnúť riešenia.
Zriaďovanie nových, ako aj zmena charakteru existujúcich hraničných priechodov sa vykonáva podľa Garajovej slov medzinárodnou zmluvou a medzivládna komisia môže vládam oboch krajín iba odporučiť, aby takéto opatrenia realizovali. V nadväznosti na prezentované diskusie sa zainteresované strany dohodli, že na základe spolupráce Prešovského samosprávneho kraja a príslušných orgánov SR predložia zástupcovia komisie zo Slovenska na jej najbližšom zasadnutí návrh na prijatie stanoviska k otvoreniu hraničného priechodu Ulič - Zabroď, uzavrela Garajová.
 

Vyberte región